KONKURS TRADYCJI KULINARNYCH
Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza trzecią edycję konkursu "Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego" 2024. Cele konkursu to: popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego, prezentacja tradycji Kół Gospodyń Wiejskich, aktywizacja środowisk wiejskich, promowanie lokalnej żywności oraz identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
Uczestnikami mogą być Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa zachodniopomorskiego oraz stowarzyszenia zarejestrowane na terenie Pomorza Zachodniego.
Konkurs odbędzie się 18 maja 2024 roku w Ogrodach Przelewice. Wysokość nagród w 2023 roku:
- Kategoria I (zupa, przystawka lub danie główne): I miejsce – 3 000,00 zł, II miejsce – 2 000,00 zł, III miejsce – 1 000,00 zł, miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł.
- Kategoria II (deser lub wypiek): I miejsce – 3 000,00 zł, II miejsce – 2 000,00 zł, III miejsce – 1 000,00 zł, miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł.
Warunkiem udziału jest przesłanie formularza zgłoszenia do 6 maja 2024 roku na adres Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie.
Więcej informacji pod znajduje się pod adresem www.wrir.wzp.pl nr tel. 91 45 42 687, 91 454 26 85, e-mail: ajaszczuk@wzp.pl, pmakatun@wzp.pl.